בחירת שפה:

/
/
AI – אל תהפכו את זה לאישי מדי

AI – אל תהפכו את זה לאישי מדי

על אינטראקציות בינה מלאכותית וחשיבות השמירה על קשרים אנושיים

מאמר דעה מאת: צוות הורייזון לאבס

התפתחותה המואצת של טכנולוגית הבינה המלאכותית הביאו את האינטראקציות בין אדם לבינה מלאכותית לנפוצות יותר ויותר. ככל שמערכות הבינה המלאכותית מתקדמות יותר, כך מוצאים עצמם המשתמשים מעורבים בשיחות אישיות ואינטימיות יותר ויותר, ויש הטועים בין תגובות אלגוריתמיות לחיבור אנושי אמתי.

אינטראקציות עם בינה מלאכותית מציעה מינים של נוחות ויעילות בהיבטים שונים, אך למרות שביכולתה של בינה מלאכותית לספק לנו מידע מהיר, ולייעל עבורנו תהליכים שונים, אין ביכולתה להחליף את האמפטיה, החום האנושי והאינטונציות הנכונות והמדויקות – אותם מספקים הקשרים הבינאישיים האנושיים. לטיפוח ושמירת מערכות יחסים אמתיות בין בני האדם משמעות מרחיקת לכת בתחושת השייכות, הביטחון האישי והרווחה הרגשית, את כל אלה אין ביכולתה של בינה מלאכותית להנפיק ובאופן ברור וידוע, היא איננה נזקקת להם בעצמה.

הפיתוי של צ'אטבוט

מקור הפיתוי הראשוני של צ’אטבוטים מבוססי בינה מלאכותית, קשור קשר הדוק לזמינותם המיידית, להבנה (לכאורה) שהם מפגינים ולחוסר השיפוטיות מצדם. שלא כמו במערכות יחסים אנושיות, הצ’טבוטים נכונים תמידית להקשבה, לתגובה ולמתן עצות שונות, נטולות כל מעורבות רגשית אנושית מכל סוג וזן. צ’אטבוטים מאפשרים למשתמש סיפוק מהיר ותחושת חיבור (מדומה), שבקלות הופכת להיות מושכת ומפתה עבור אנשים במצבים שונים של בדידות. כמובן שמדובר בקשר שאשליה ביסודו, שהרי מדובר במודלים מתוחכמים של שפה שתורגלו ליצור תגובות קשורות לנושא, ישירות ומותאמות הקשרית. תגובות המייצרות כביכול שיחה מרשימה. אך, מערכות בינה מלאכותית הן נטולות רגשות אמת, אמפטיה, יכולת חיברות ולפיכך כל האינטראקציה היא בעצם מדומה ואיננה אלא תהליך שמקורו בחישובים מחישובים שונים נטולי כל קשר אישי משמעותי.

רופאים פסיכיאטריםופסיכולוגים ומומחי בריאות הנפש האחרים מעלים חששות כבדים, הנוגעים לסיכונים הפסיכולוגיים האפשריים שבהסתמכות על בינה מלאכותית לחיברות ותמיכה רגשית. תחושת האינטימיות, אותה יכולה ליצור מערכת בינה מלאכותית היא מזויפת ועלולה למנוע אנשים מלחפש לעצמם קשרים אנושיים אמתיים עם העומק, הניואנסים וההדדיות הרגשית המאפיינת מערכות יחסים אנושיות.

למרות שבינה מלאכותית יכולה לספק רק נוחות או שיחה זמנית, היא עלולה לעורר תופעה פסיכולוגית הנקראת אנתרופומורפיזציה. אנתרופומורפיזציה היא ייחוס של מאפיינים, רגשות או התנהגויות אנושיים לישויות לא אנושיות, כגון חיות, חפצים או, כמו במקרה בו אנחנו דנים – מערכות בינה מלאכותית. ישנם משתמשים המתבלבלים ומתחילים לייחס לצ’אט בוט תכונות אנושיות, להשוותו לאדם אמתי ועובדה זו מערערת את יכולתם לחשוב בביקורתיות על המידע אותו הם מקבלים.

מדוע AI אינו מהווה תחליף למגע האנושי

1. חוסר ברגש אמתי

למרות התקדמותה המטאורית של בינה מלאכותית המאפשרת לה עיבוד ויצירת תגובות שנראות כאילו היו תגובות רגשיות או אמפתיות, חשוב ביותר להבין ולדעת כי מדובר בתגובות השונות מהותית מחוויות רגשיות אנושיות. מערכות AI פועלות באמצעות אלגוריתמים ודפוסי נתונים מורכבים ושונים בזכותם הם מנתחות כמויות עצומות של מידע ומזהות מגמות, המאפשרות יצירת תגובות דמויות אמפתיה או רגש.

הכל בהתאם לקלט אותו קיבלו. למשל, AI עשוי להגיב בצורת מילים מנחמות כתגובה להבעת עצב, או למצוא מילים מרגיעות לאדם נסער – בהנחה שמדובר ברגש שמובע בצורה מוכרת ומובנת למערכת. למרות שאולי המשתמש יכול לחוש תחושת נחמה בעקבות האינטראקציה עם הצ’אט, הוא חייב תמיד לזכור ולהבין כי מדובר בתגובות מדפוסים נלמדים ולא מיכולת אנושית להבנה רגשית אמתית.

רגש כרוך בהבנה מהותית של רגשות, המעוצבים על ידי ניואנסים, חוויות אישיות, יכולת תחושה ועיבוד רגשות שונים. בינה מלאכותית נטולת כל יכולת לחוש תחושות של אמת, לזהות או לחוות חוויות אישיות. בינה מלאכותית נטולת מודעות, או תודעה.

למרות שתורגלה, כל שתוכל לתת הן תגובות המדמות אמפתיה. AI לא “מרגיש” או “מבין” את הרגשות אותם הוא כביכול מביע. היעדר יכולת חיבור רגשי כן ואמתי זה, עלול לגרום לנזק משמעותי במיוחד בזמן ש- AI מקיים אינטראקציה עם אנשים החווים מצבים רגשיים קשים, בהם יש ערך משמעותי לניואנסים רגשיים ולאינטואיציה אנושית. מצבים כאלה אל מול ה AI עלולים להיות קריטיים, ולהוביל לתגובות שמרגישות לא מותאמות. חוסר היכולת של בינה מלאכותית להשתתף או להזדהות עם החוויות הללו תגרום בהכרח לאינטראקציות נטולת אותנטיות בניגוד למשל לשיחה עם חבר או במסגרת טיפולית או ייעוץ אישי, שם תורמים הניואנסים של הרגשות האנושיים לבניית האמון וההבנה.

2. אופי האינטראקציה

האינטראקציות עם בינה מלאכותית מתאפיינות, בין היתר, בחוסר זיכרון מתמשך או המשכיות רגשית בין שיחות. בכל פעם מתחילה האינטראקציה מחדש, ללא ההקשרים המגדירים מערכות יחסים אנושיות המתבססות בין היתר על צבירתן של חוויות משותפות.

הקשרים האנושיים מעמיקים באמצעות מפגשים ואינטראקציות חוזרים, בניית אמון הדרגתית והבנה הדדית. בניגוד לאינטראקציה עם בינה מלאכותית שאיננה צוברת חוויות, או רגשות מצטברים כתוצאה מהשיחות החוזרות. בסוף השיחה מתבצע איפוס שלאחריו לא נותר זכר לחילופי הדברים כדי לאפשר אינטראקציות עוקבות. ניתן אם כך להבין כי אין ביכולתה של בינה מלאכותית (מצדה) לפתח מערכות יחסים אמתיות, ללמוד מאינטראקציות קודמות או לשמור על תחושת היכרות מוקדמת או מתמשכת, היוצרת חוויות משותפות ורגשות שונים.

3. היעדר צמיחה הדדית

יחסי אנוש הם תהליך דינמי בו לומדים אנשים זה מזה וזה את זה, חולקים פגיעות, מפתחים בהדרגה הבנה עמוקה יותר אחד של השני וחווים שינוי אישי. אינטראקציות אנושיות, מתאפיינות בהדדיות רגשית וביכולת להתפתח דרך חוויות משותפות.

זאת, בניגוד למערכות בינה מלאכותית שנשארות ונותרות מערכות חישוביות, נטולות כל אפשרות לחוש רגשות אמת או להתפתח התפתחות אישית. החיבור האנושי כרוך בחילופי רגשות מורכבים, בהם שני הצדדים לומדים זה את זה ומרחיבים את הגבולות הרגשיים ההדדיים. בינה מלאכותית, פועלת בתוך פרמטרים קבועים מראש, ותגובותיה מבוססות נתונים מתוכנתים ללא יכולת התבוננות פנימית או הסתגלות רגשית. משמעותה של מגבלה בסיסית זו מדגישה את העובדה כי למרות שמערכות בינה מלאכותית ואינטראקציות אתן יכולות להיות יעילות, מועילות ושימושיות, אין ביכולתן להוות תחליף לכל מה שטמון ומגולם בחיבור הבינאישי האנושי האמתי.

הסיכונים הפסיכולוגיים

משתמשי הצ’אט-בוט עלולים למצוא עצמם נמנעים מאינטראקציות חברתיות בעולם האמתי, ולהשתמש בממשק הדיגיטלי כסוג של שריון או מגן מפני מערכות יחסים אנושיות.

השימוש ב AI כמחסום הגנתי עלול להוביל לבידוד חברתי, פגיעה במיומנויות חברתיות, ולעורר תופעות נפשיות שונות. חשוב, ולא נגזים אם נשתמש במילה “הכרחי” לדעת ולהכיר בכך כי – AI הוא רק כלי ואיננו יכול להוות תחליף ליחסים אנושיים. לשם יצירת אינטראקציה בריאה עם AI נדרשת שמירה על גבולות ברורים. להתייחס אליה כאל טכנולוגיה יעילה למטרות ספציפיות, מבלי לוותר על היחסים הבינאישיים בעולם האמתי, הכוללים נוכחות אנושית פיזית, הדדיות ומורכבות המלוות כל מערכת יחסים אנושית.

לסיכום

למרות יכולותיה של בינה מלאכותית לייצר תגובות שנראות כאילו רגשיות ואמפתיות, חשוב לזכור כי מדובר בפלט מתוחכם שמקורו באלגוריתמים.

בינה מלאכותית איננה מסוגלת לשקף הבנה או תודעה רגשית. ככל שטכנולוגיית AI תמשיך בהתקדמותה חייבים יהיו המשתמשים להישאר מודעים, ביקורתיים וערים להבדלים המהותיים שבין החיברות האנושית האמתית לבין האינטראקציה החישובית של ה AI.

בינה מלאכותית היא אמנם כלי מרתק ויעיל, אך לא תוכל לעולם להוות תחליף לעולם הרגשי העשיר והמורכב שביחסים שבין בני האדם בשר ודם.

הרשמה לקורס

כמה פרטים קטנים...

רגע לפני שאתם עוזבים

תנו לנו לתת לכם הצעה חד פעמית!